15 Temmuz 2016’daki hain darbe girişimi, Türk milletinin direnişi ile bertaraf edilmiştir. Devlet kurumlarını ve milleti hedef alan hain bir kalkışma niteliğindeki bu darbe girişiminde 251 vatandaşımız şehadet mertebesine ulaşırken 2733 vatandaşımız da yaralanarak gazi olmuştur. O karanlık gecedeki hadiselerin, Türk milletinin sergilediği kahramanlıkların, özgürlük ve demokrasiye bağlılığının gelecek nesiller tarafından da unutulmamasını sağlamak büyük önem arz etmektedir. Bununla birlikte; müzede 15 Temmuz darbe girişiminin doğru anlaşılabilmesi için hain kalkışmanın faili olan paralel yapılanmanın gayrimeşru ve sinsi faaliyetleri konusunda da ziyaretçiler bilgilendirilmektedir.
Ankara'da bulunan müzede “Türkiye ve Dünyada Darbeler”, “Bir Mermi Tehdidi”, “Karanlığa Atılmak”, “En Uzun Gece”, “İz Bırakanlar”, “Sela”, “Şehitlere Saygı” ve “Demokrasi Nöbetleri” temalı sekiz ayrı salon yer almaktadır. Salonlarda; 15 Temmuz günü ve gecesinde yaşananlar, Türk Milletinin demokrasiye olan inancıyla hainlere karşı direnişi ve aydınlık Türkiye’ye nasıl ulaşıldığı dijital teknolojilerle desteklenerek anlatılmaktadır. 65.640 m² büyüklüğündeki müzede temalı salonların yanı sıra, geçici sergi alanları, çocuk bölümü, 809 araçlık otopark, idari birimler ve servis alanları yer almaktadır.
Toplam 92.820 m²’lik yapısal ve bitkisel düzenlemeleri ile tamamen peyzaja ayrılan alanda müze, Türk Milletinin tek bir vücut olarak birleşmesini sembolize eden 4283 m²’lik “Demokrasi Nöbetleri” temalı salonu örten 57x75 metre boyutundaki elips formlu Kubbe dışında yerin altında inşa edilmiştir. Ziyaretçiler müze çıkışında açık sergi alanı olarak tasarlanan vadiden ilerleyerek 15 Temmuz Şehitler Anıtına ulaşabilmektedir.