BAKÜ-TİFLİS CEYHAN BORU HATTI

Fotoğraf
Video

Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattı, başta Azeri petrolü olmak üzere, Hazar Bölgesi’nde üretilecek petrolü emniyetli, ekonomik ve çevresel açıdan uygun bir şekilde Azerbaycan ve Gürcistan üzerinden Ceyhan’a taşımak ve buradan da tankerlerle dünya pazarlarına ulaştırmak üzere inşa edilmiş bir boru hattıdır.
Taşıma kapasitesi yıllık 50 milyon ton olan bu hattan 2006 yılında ilk tanker yüklemesi yapılmış olup, hattın işletmesi Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ) tarafından yapılmaktadır.
Ceyhan Deniz Terminali’nden tankerlere ham petrol yüklemeye 2 Haziran 2006’da başlanan BTC Boru Hattı ile Hazar Denizi’nden çıkarılan petrol, Gürcistan üzerinden Ceyhan’daki deniz terminaline, buradan da tankerlerle dünya pazarlarına ulaştırılmaktadır. 1.776 kilometre uzunluğundaki hattın günlük bir milyon varil ve yılda 50 milyon ton petrol taşıma kapasitesi bulunmaktadır.
Hattın Türkiye kesimi boyunca, Ardahan, Erzurum, Erzincan, Sivas’ta toplam dört pompa istasyonu; Kars ile Kahramanmaraş’ta ise iki basınç düzenleme istasyonu ve 52 blok vana istasyonu yer almaktadır.

Ceyhan Deniz Terminali’den de her biri 100’er metre çapa, 20’şer metre yüksekliğe ve birer milyon varil depolama kapasitesine sahip yedi petrol tankı, kontrol odası, ölçüm istasyonu ve iskele yükleme tesisleri bulunmaktadır.

Görüş ve Öneri Formu