BİLİM MERKEZLERİ

Fotoğraf
Video

Bilim merkezlerinin kurulması fikrinin temelleri, 2004 yılına kadar dayanmaktadır. TÜBİTAK, bilim merkezlerinin kurulması ve yıllar içerisinde sayılarının artırılması hedefi doğrultusunda, 4003-Bilim Merkezleri Kurulması Destek Programı oluşturmuş ve ilk çağrıya 2008 yılında çıkmıştır. Desteklenecek bilim merkezinin yarışma usulüyle belirlendiği bu çağrıda, Konya Büyükşehir Belediyesi’nin Bilim Merkezleri Projesi’nin desteklenmesine karar verilmiştir. TÜBİTAK tarafından Aralık 2010’da yayımlanan 2011- 2016 Bilim ve Teknoloji İnsan Kaynağı Stratejisi ve Eylem Planı’nda gençlerin araştırma ve geliştirme alanlarına yönlendirilmesi stratejisine yer verilerek bu hususun önemle altı çizilmiştir. Bu strateji altında ilköğretim ve ortaöğretim için popüler bilim etkinliklerinin artırılarak, bilimsel faaliyetlere olan merakın artırılması eylemine yer verilmiştir.
Bu eylemi gerçekleştirmeye yönelik olarak da 27 Aralık 2011 yılında yapılan 23. Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu toplantısında, bilim merkezlerinin yaygınlaştırılması kararı alınmıştır. Bilim merkezleri, her yaştan, farklı birikime sahip insanları bilimle buluşturarak, bilim ve teknolojiyi toplum için anlaşılır ve ulaşılır bir hale getiren, etkileşimli öğretim yaklaşımı ile ziyaretçilerini denemeye ve keşfetmeye teşvik eden, bilim ve teknolojinin önemini toplum gözünde artırmayı amaçlayan, deneysel ve uygulamalı etkinlikler içeren merkezlerdir.

Görüş ve Öneri Formu