Bor karbür, yeryüzünde elmastan ve kübik bor nitrürden sonra gelen en sert ve en dayanıklı malzemedir. Ayrıca hafif olma özelliğiyle büyük önem taşımaktadır. Bor karbür, endüstriyel olarak karbotermik yöntem (borik asidin elektrik ark fırınında karbon ile redüklenmesi) ile üretilmektedir. Yüksek sıcaklığa dayanımı, sertliği, fiziksel mukavemeti ve düşük yoğunluğuyla (hafifliğiyle) endüstriyel açıdan önem kazanmaktadır. Askeri amaçlı uygulamalarda, zırh malzemelerinde, aşınmaya dayanıklı makine parçalarının üretiminde ve nükleer uygulamalarda nötron tutucu olarak bor karbür kullanılmaktadır.
Türkiye’nin stratejik ürünleri arasında yer alan bor madeninin katma değerini, cevherden mücevhere anlayışıyla 300 kat arttıracak Bandırma Bor Karbür Üretim Tesisi’nin açılışı 19 Mart 2023 tarihinde gerçekleştirilmiştir. Bor Karbür Üretim Tesisi’nde yapılacak yıllık bin ton üretim, kullanıldığı alanlarda da 150 kattan iki bin kata kadar varan değer artışları sağlamaktadır. Bor karbürün düşük yoğunluğu ve yüksek ısıya dayanma özellikleri, savunma sanayisi için kritik bir unsur oluşturmaktadır. Bu özellikleriyle bor karbürün; taktik araçlar,
helikopterler, uçaklar, top namlusu, hafif zırhlı araçlar ve personel koruyucu yelekler, zırh levhalar gibi birçok savunma sanayi ürününün yerli üretimine katkı sunması hedeflenmektedir. Bir başka ifadeyle bu tesis sayesinde Türkiye, sadece sahip olduğu bor madeninin katma değerini yükseltmekle kalmamakta aynı zamanda dünyanın en sert üçüncü malzemesinin üretiminde ve satışında önemli bir aktör hâline gelmektedir.