GERİ KAZANIM SUYU POJESİ

Fotoğraf
Video

Türkiye Yüzyılının hedefi, tüm dünyaya barışı ve huzuru getirmekle birlikte bu hedefin başlangıç noktası Anadolu topraklarıdır. Toprağın canlanmasını sağlayacak en büyük nimet ise sudur. Doğadaki su dengesini korumadaki  ilk  adım  suyun,  tasarruflu  kullanımıyken sonraki  adım  da kullanılan suyun temiz suya geri dönüştürülmesi aşamasıdır.

Bu kapsamda ülke genelinde son 20 yıldır büyük teşvikler ve ciddi yatırımlar yapılmıştır. Suyun en önemli tüketicilerinden birisi olan sanayi sektörünün sürekliliği için yapılan projelerden birisi de Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, İSU Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Geri Kazanım Suyu Projesidir.

Bu proje ile başta sanayi olmak üzere farklı alanlardaki su ihtiyacına yönelik alternatif bir çözüm kaynağı oluşturulmak istenmiştir. Geri kazanım ünitelerinde arıtılarak yeniden kullanıma sunulan ve 48 milyon metreküpe kadar ulaşan arıtılmış sular sayesinde şehrin içme suyu kaynakları üzerindeki tüketim baskısı önemli ölçüde azaltılmıştır. Gebze, Cebeci, Plaj Yolu, Umuttepe, Dilovası, Seyrek, Sucu Ali gibi farklı bölgelerde atıksu arıtma tesislerine entegre edilen geri kazanım üniteleri ile özel şartlarda arıtılmış atık sular, yeşil alan sulaması ve sanayi tesislerinde kullanılabilir hale getirilmiştir. Ayrıca Körfez Atık Su Arıtma Tesisinde 23,36 milyon m3/yıl kapasiteli geri kazanım tesisi hizmete alınarak Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşlarından olan TÜPRAŞ’a, 2021 yılında 10,9 milyon metreküp arıtılmış geri kazanım suyu sağlanarak tesisin üretim süreçlerinde Sapanca Gölünden temin edilen su yerine bu geri kazanım suyu kullanılmıştır. Söz konusu projeyle 2022 yılında yaklaşık 14,4 milyon metreküp su tasarruf edilmiş olup su geri kazanımının ülke genelinde yaygınlaştırılmasıyla yeraltı ve yerüstü su kaynaklarımızın korunması için kalıcı çözümlerin üretilmesi amaçlanmaktadır.

Görüş ve Öneri Formu