KANSER ERKEN TEŞHİS, TARAMA VE EĞİTİM MERKEZİ

Fotoğraf
Video

Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM), kanser ve kanserde erken teşhis ile taramanın önemi hakkında toplum farkındalığını eğitim yoluyla artırmak, erken teşhis ile tedavisi mümkün olan kanser türlerinde toplum tabanlı tarama faaliyetlerini yürütmek, tüm bu faaliyetler sonucunda da önlenebilir kanserlerin görülme sıklığını ve ölüm oranlarını azaltmak amacıyla kurulmuştur. Farklı kanser tiplerine farklı tarama yöntemleri uygulanır:

1-Meme Kanseri Taraması: 40-69 yaş arası kadınlara 2 yılda bir mamografi tetkiki ile tarama yapılmaktadır. Mart 2016 tarihinden itibaren bu alanda merkezi raporlama projesi başlatılmıştır. Bu kapsamda çekilen mamografiler merkezi raporlama sisteminde değerlendirilmekte ve en geç on gün içerisinde sonuç verilmektedir.

2-Serviks (rahim ağzı) Kanseri Taraması: 30-65 yaş arası tüm kadınlara 5 yılda bir HPV-DNA ve PAP-Smear testi ile yapılmaktadır. Ülke genelinde PAPSmear testi ile serviks kanseri taraması yapılırken 1 Ağustos 2014 tarihinden itibaren HPV-DNA testi ile taramalara geçilmiştir.

3-Kolorektal (kalın bağırsak) Kanseri Taraması: 50-70 yaş arasındaki kadın ve erkeklere 2 yılda bir Gaitada Gizli Kan Testi (GGK) yapılmakta, 10 yılda bir kolonoskopi önerilmektedir. 2016 yılında, Minimal Kalite Kriterleri doğrultusunda 81 ilde Tarama Sonrası Teşhis Merkezleri kurulmuştur.

Görüş ve Öneri Formu