MİLLET BAHÇELERİ

Fotoğraf
Video

Tüm milletlerde refah ve kalkınma göstergelerinden biri bahçe düzenlemeleridir. Bahçe kültürü, ülkemiz coğrafyasında yeşeren bütün medeniyetler için de daima pozitif enerji içeren, saygı duyulan, yaşam ve yaşam enerjisi ile özdeşleşen ve yaşamın odağındaki en temel unsur olarak görülmüştür. Bahçe, Türk kültürünün binlerce yıllık birikiminin ve kültürel, coğrafi, felsefi, dinî etkileşimler ile inançların bir ürünü olarak ortaya çıkmıştır. Millet Bahçesi kavramı genel anlamda halkı doğa ile buluşturan, halkın dinlenme ve eğlenme gereksinimlerini karşılayan, afet zamanlarında da kentin toplanma alanları olarak kullanılabilecek büyük yeşil alanlar olarak tanımlanabilir. Ayrıca, Millet Bahçeleri tanımı; tarihi, kültürel ve doğal özellikleri koruyan, sosyokültürel hayata dair önemli yansımalar sunan, şehrin ve ülkenin prestijine katkı sağlayacak simgesel yeşil alanlar olarak genişletilebilir.

Millet Bahçesi kavramı, kentsel mekânlarda taşıdığı önem ve bu alanların kent dokusuna katkıları göz önünde bulundurulduğunda, sadece yeşil alan düzenlemeleri olarak değil, aynı zamanda şehir kimliğine ve doğal ekosisteme değer katan mekânlardır. Millet Bahçeleri, fiziksel aktiviteyi teşvik eden ve zihinsel sağlığı destekleyen ortamlar oluşturarak toplum sağlığına olumlu etkiler sağlamayı amaçlamaktadır. Bu kapsamda, obezite ve kronik hastalıklarla mücadelede sağlıklı beslenmeyi teşvik etmek ve aktif yaşam tarzını benimsetmek hedeflenmektedir.

Bugüne kadar, Türkiye genelinde 81 ilde toplam 70 milyon 879 bin 256 metrekarelik alanda 460 adet Millet Bahçesi projesi üzerinde çalışılmış ve 15 milyon 697 bin 227 metrekarelik alanda 137 Millet Bahçesi tamamlanmıştır. Ayrıca, 55 milyon 182 bin 28 metrekarelik alanda 323 Millet Bahçesi için yapım, ihale, projelendirme ve yer seçim çalışmaları halen devam etmektedir.

Görüş ve Öneri Formu