MİLLÎ VE YERLİ BAZ İSTASYONU

Fotoğraf
Video

“Ulaştırma Ağları ve Altyapıları İçin Kesintisiz İletişim” ve ‘’Bağımsız bir devlet bağımsız iletişim ağı ile mümkündür.’’ anlayışı ile yola çıkan Ulaştırma Bakanlığımız ULAK adlı proje ile Türkiye Yüzyılını aynı zamanda bir iletişim yüzyılı yapmıştır.

ULAK projesi, ülkemizin millî ve yerli baz istasyon altyapısını oluşturmayı amaçlar. Yerli üretim konusunda ULAK projesi, Ulaştırma Bakanlığımız ve Savunma Sanayi Müsteşarlığı ile ASELSAN, NETAŞ, Argela işbirliği marifetiyle 15 Şubat 2013’te başlatılmıştır.

ULAK projesiyle 4.5G teknolojisinde millî ve yerli baz istasyonu geliştirilerek üretilmesi planlanmış ve 27 Şubat 2017’de Dünya Mobil Konferansında operatörlerimizce ULAK baz istasyonunun ilk siparişlerine ilişkin anlaşmalar imzalanmıştır. Mayıs 2020 itibarıyla ticari sahalarda kullanılmak üzere 351 adet ULAK baz istasyonu aktif hale getirilmiştir.

Ayrıca Evrensel Hizmet Kanunu kapsamında Bakanlık olarak yürüttüğümüz projelerde, nüfusu 1-500 arası olan kırsaldaki yerleşim yerlerine 4.5G altyapısı kurulmakta olup bu projeler kapsamında da ULAK baz istasyonlarından istifade edilmiştir.

Mayıs 2020 itibarıyla 729 evrensel hizmet sahasında ULAK baz istasyonları aktif hale getirilmiş olup bu baz istasyonları ile toplam 976 yerleşim yeri kapsama altına alınmıştır.

Türkiye, tasarımı tamamen yerli olan ULAK ile baz istasyonu üretiminde dünyanın beş ülkesinden biri haline gelmiştir.

Görüş ve Öneri Formu