Osmangazi Köprüsü, Yap-İşlet-Devret Modeli ile yapılan ve 384 km otoyol, 42 km bağlantı yolu olmak üzere toplam 426 km uzunluğundaki İstanbul-İzmir Otoyolu’nun en önemli kesimini oluşturmaktadır. Yapımında yaklaşık sekiz bin işçi çalışmıştır. Dilovası ile Hersek Burnu arasında inşa edilen ve İzmit Körfezi’nin iki yakasını bağlayan köprü toplam 2.682 m uzunluğundadır. 1.550 m orta açıklığıyla, dünyada işletmeye açık olan en büyük orta açıklıklı asma köprüler sıralamasında yedinci sırada yer almaktadır.
Kuş türlerinin yaşadığı Hersek Lagünü için kavis verilen Osmangazi Köprüsü, bu özelliğiyle de tabiata ve biyolojik çeşitliliğe verilen önemi gösteren önemli yapılar arasında yer almıştır. Köprü 1 Temmuz 2016 tarihinde tamamlanarak vatandaşlarımızın hizmetine sunulmuştur. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN Osmangazi Köprüsü’nü projeden başlayarak her aşamasını adım adım takip edip temel atma töreninden son tabliyenin yerleştirilmesine kadar tüm önemli safhalarında yer almıştır.
Ulaşım alternatiflerine göre körfez geçiş süreleri değerlendirildiğinde körfezi otomobil ile mevcut yolu kullanarak geçmek bir buçuk saat, feribot ile geçiş 45-60 dakika iken; Osmangazi Köprüsü’nü kullanarak körfez altı dakikada geçilebilmektedir. Projeyle birlikte yılda 650 milyon dolar tasarruf sağlanması hedeflenmiştir. 2022 yılının ilk yarısında zamandan ve akaryakıttan tasarruf edilen miktar üç milyar lirayı bulmuştur.