Türksat 6A, SpaceX işbirliğiyle 2024’te fırlatılması planlanan, TÜBİTAK UZAY, RASAT ve GÖKTÜRK-2 projelerinde uzay alanındaki tecrübelerden de faydalanılarak, proje ortakları TUSAŞ, ASELSAN ve CTECH firmaları ile Türkiye’de yerli olarak geliştirilen ve ülkemizin uzay alanındaki yeteneklerini ileri götürmeyi amaçlayan ilk millî haberleşme uydusu projesidir. 1994’te hizmete alınan TÜRKSAT 1B ve onu takip eden TÜRKSAT 1C, 2A, 3A, 4A, 5A ve 5B uyduları ile ülkemizde bu alanda hizmet sağlanmış ve halen bu uydular hizmet vermeye devam etmektedir. Ancak bu uydular yurt dışı firmalardan temin edilmiştir.
Projede yörüngede görev yapacak olan uçuş modelinin yanı sıra yer testlerinde kullanılmak üzere sistem seviyesinde ilave modeller de geliştirilmektedir. TURKSAT 6A Projesi, TÜBİTAK ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca desteklenmektedir. TÜRKSAT A.Ş., yörüngede devreye alma işlemlerinin başarı ile tamamlanmasından sonra uydunun işleticisi ve sahibi olacaktır. TÜRKSAT 6A uydusu, Türkiye’nin yanı sıra Avrupa, Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Asya kıtasının büyük bir bölümündeki son kullanıcılara hizmet verecektir. Proje kapsamında, uydu üzerinde kullanılacak yeni geliştirilen birçok alt sisteme uzay ve uydu tarihçesi kazandırılacak ve söz konusu alt sistemler, millî haberleşme uydularının alt yapısını oluşturacaktır. Projede son aşama olan uçuş modeli testlerine başlanmış, uydunun uzay koşullarına uygunluğu ve işlevselliğine yönelik testler yürütülmektedir.
20 Ku-Bant alıcı-verici taşıyacak TÜRKSAT 6A uydusunun, teknolojik yetkinliği ile Türkiye’ye güvenli veri iletişimi alanında önemli oranda kapasite artırımı ve avantajlar sağlaması hedeflenmektedir.